top of page

   Onderzoeken  

DiagnostiX werkt met de meest recente hoogtechnologische toestellen, waardoor we de stralingsdosis steeds zo laag mogelijk kunnen houden, zonder in te boeten aan beeldkwaliteit (volgens het ALARA principe).

Bij DiagnostiX kan u terecht voor:

Radiografie van oa. thorax, abdomen en bot​

Opera T90 teletafel van Sharp

Conventionele Radiografie

Voor deze onderzoeken wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen om het lichaam in beeld te brengen. Deze techniek kan worden gebruikt om afwijkingen in de longen, buik, botten en gewrichten op te sporen. Een radiografisch onderzoek is volledig pijnloos en duurt niet lang.

Belangrijk: 

Indien u (mogelijk) zwanger bent, kan u geen radiografisch onderzoek ondergaan. Meld dit steeds aan de arts of verpleegkundige.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst, waarmee we de verschillende structuren in de borst (borstklierweefsel en vetweefsel)  zodanig in beeld kunnen brengen dat zelfs heel kleine tumoren in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. Bij een voelbare afwijking (knobbeltje) kan een mammografie informatie geven over het goed- of kwaadaardig karakter van het letsel. Meestal wordt dit onderzoek gecombineerd met een echografie van de borsten. Het onderzoek wordt het best uitgevoerd in het begin van de cyclus omdat de borsten dan minder gestuwd zijn. Het onderzoek is daardoor minder lastig. Bovendien kunnen de foto’s dan gemakkelijker beoordeeld worden.

DiagnostiX is eveneens erkend als screeningscentrum voor het Vaamse bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek richt zich op alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Hierdoor kunnen afwijkingen in een vroeg stadium worden gedetecteerd, alvorens je zelf iets hebt gevoeld. Omdat de ziekte vaak vroeger wordt vastgesteld, is de kans op verwikkelingen of een zwaardere behandeling kleiner en is de kans op volledige genezing beduidend groter.

Belangrijk: 

 

Indien u (mogelijk) zwanger bent, kan u geen radiografisch onderzoek ondergaan. Meld dit steeds aan de arts of verpleegkundige.

Echografie 

Dit onderzoek maakt gebruik van ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven om het lichaam in beeld te brengen. Een sonde stuurt de geluidsgolven in het lichaam en vangt deze weer op nadat de golven weerkaatsen op de verschillende structuren in het lichaam. De weerkaatste golven worden door het toestel omgezet in beelden. Een echografisch onderzoek maakt geen gebruik van rôntgenstralen en is volledig pijnloos. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de evaluatie van de hals, borsten, buik, gewrichten en spieren.

Belangrijk: 

Voor een echografie van de (boven)buik mag u 4u voor het onderzoek niet meer eten. 

Voor een echografie van de onderbuik is het noodzakelijk om een goed gevulde blaas te hebben. 

Botdensitometrie (DEXA-scan)

Een botdensitometrie (ook wel BMD, botmeting of DEXA genoemd) kan osteoporose of botontkalking opsporen. Het meet de densiteit of dichtheid van de botten via X-stralen, waarbij opnamen worden gemaakt van de lage rug en de heup. De straling die hiervoor nodig is, is minimaal en ligt 100x lager dan de jaarlijkse dosis door natuurlijke straling. 

Aan de hand van een vragenlijst die met u wordt overlopen, kunnen we een inschatting maken van een mogelijk verhoogd risico op breuken in de toekomst.
Onder bepaalde voorwaarden heeft u één keer per vijf jaar recht op tussenkomst van uw ziekenfonds. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u een specifieke aanvraag laten invullen door de verwijzende arts. Vraag dit zeker na.

Belangrijk: 

Laat de arts of verpleegkundige zeker weten als u recent een onderzoek met contraststoffen of een isotopenonderzoek heeft ondergaan (CT of MRI scan, PET-CT, scintigrafie). Tot één week na deze onderzoeken kan het resultaat van de botdensitometrie worden beïnvloed.

Bent u (mogelijk) zwanger? Dan mag u geen DEXA-scan ondergaan.

Volgende onderzoeken voert DiagnostiX niet uit:

Transvaginale of transrectale echografie

Transvaginale of transrectale echografie

Contrast onderzoeken

Zwangerschapsechografie

Onderzoeken voor veneuze insufficiëntie (spataders)

Contrastonderzoeken

bottom of page